31 Best Chef Interview Questions and Answers

Table of Contents

In this article, I will take you through 31 Best Chef Interview Questions.Chef is a very frequently used tool in Automation and DevOps Platform. So it is very imperative to know about Frequently asked Chef Interview Questions for those who is looking to build his career in DevOps Platform. Here we will go through best chef interview questions which has been asked in many interviews.

31 Best Chef Interview Questions and Answers 1

Chef Interview Questions

Also Read: How to Install Chef 13 on RedHat/CentOS 7

1. How to create a new role in Chef ?

Ans. knife role create -d <role_name>

2. How to see all the Chef roles ?

Ans. knife role list

3. What is the meaning of -d in knife role create -d <role_name> command ?

Ans. This option tells to skip the opening of the editor and accept all the default values.

4. How do you download cookbook in Chef ?

Ans. knife cookbook site download <cookbook_name>

5. Which command can be used to edit Chef Roles ?

Ans. knife role edit <role_name>

Advertisements

6. What are the sources components constitutes the run list ?

Ans. Four Components constitute the run list as whole:-
a)Cookbooks
b)Nodes
c)Roles
d)Data Bags

7. What is the order of precedence during computation of hashes ?

Ans. It will be in below order:-
a)Default
b)Normal
c)Override

8. Why do we require data bags when we already have attribute data ?

Ans. Attribute data represents the state of the node at the time the client is being run but the data bags contains free form data which is not attached to any role or cookbook or a node.It can be used anywhere for any requirements.

9. Which command is used for converging a node ?

Ans. chef-client

10. What is Cookbook ?

Ans. Cookbook is a list of recipes in a proper order to manage the resources in an Infrastructure applied in a Certain way.

11. Which tool can be used to bootstrap the chef server configuration ?

Ans. chef-solo

12. Which command is used to check the status of services ?

Ans. chef-server-ctl status

13. What is the command to list all the installed cookbooks ?

Ans. knife cookbook list

14. What is the command to upload cookbook to the chef Service ?

Ans. knife cookbook upload

15. Which template language is used by Chef to generate configuration files ?

Ans. ERB template language which is a Ruby based template language.

16. Why Chef uses Ruby based ERB Template language ?

Ans.It is because ERB is widely available and requires no extra dependencies.

17. What are the three key attributes of the template resource ?

Ans. Path,Source and Variables

18. How to install ChefSpec through gem ?

Ans. gem install chefspec

19. Which tool can be used to manage gem versions ?

Ans. Bundler

20. How to install bundler through gem ?

Ans. gem install bundler

21. How to run tests using rspec application ?

Ans. bundle exec rspec <test_file>

22. How to use custom json data in Chef Cookbook ?

Ans. By setting json property

23. How to provide a customer node name using Chef Cookbook ?

Ans. By setting node_name property.

24. How to use chef-shell as a chef-solo client ?

Ans. By using -s option with chef-shell

25. How to enable client mode in Chef ?

Ans. By using -z or –client flag

26. How to activate recipe mode in Chef Shell ?

Ans. By typing recipe_mode

27. How to run recipe from Chef Shell ?

Ans. By running run_chef

28. How to interact with currently defined attribute in Chef ?

Ans. By enabling attribute mode

29. How to enable attribute mode in Chef Shell ?

Ans. By running attributes_mode

30. How to set attributes in Chef ?

Ans. By using set command

31. How to install chef using gem ?

Ans. gem install chef

 

Also Read: Chef: Powerful Infrastructure Automation

Advertisements

Leave a Reply